На днешия ден през 1998 г. е открита е първата отсечка

...
На днешия ден през 1998 г. е открита е първата отсечка
Коментари Харесай

Софийското метро потегли преди 24 години

На днешия ден през 1998 г. е открита е първата права от първия радиус на „ Първи метродиаметър “ на Софийското метро  от бул. „ Сливница “ до бул. „ Константин Величков “, с дължина 6.5 км и пет станции. В употреба влизат метростанциите „ Сливница “, „ Люлин “, „ Западен парк “, „ Вардар “ и „ Константин Величков “.

До края на ХХ век е въведена в употреба единствено още една метростанция - „ Опълченска “. Това става на  17 септември 1999 година.

Софийското метро е първото и само към този момент метро у нас, което обслужва столицата София. Днес то има обща дължина 52 км с 47 метростанции.

Необходимостта от ефикасен публичен превоз по направленията на най-големите пътнически потоци, както и транспортните и екологични проблеми на града са наложили по тези посоки да стартира построяването на метро в  София.

Метрото, чието строителство продължава, е оповестено за народен обект, което значи, че неговото строителство се финансира както от общинския и от националния бюджети, а също и от европейски фондове.

Първите изследвания и проекти за строителство на под земята превоз в столицата са осъществени в края на 60-те години на предишния век. През 1972 година Министерският съвет утвърждава Технико-икономически отчет, а през идната година е основана профилираната проектантска организация „ Метропроект “.

Съгласно признатия от Министерския съвет на РБългария Технико-икономически отчет за метрото и утвърждения със закон Общ организационен проект на столицата Генералната скица за развиване на линиите му планува да бъде с три диаметъра с разклонения в периферията, с обща дължина 75 км и 69 метростанции и с опция за повишаване до 80 километра. Средното разстояние сред тях 1000 метра.

В крайния стадий на реализация софийската подземна железница ще транспортира над 1.2 млн. пасажера на ден.

Тежката финансова рецесия от края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век мощно затруднява построяването на метрополитена, пусковите периоди неколкократно са отлагани.

Метродиаметрите по Генералната скица сега са:

Първи метродиаметър (Линия 1): ж.к. Люлин – Летище София (с алена линия на картата);
Втори метродиаметър (Линия 2): Лозенец - кв. Обеля (със синя линия на картата);
Трети метродиаметър (Линия 3): ж.к. „ Горна баня “ - ж.к. „ Хаджи Димитър “ (със зелена линия на картата).

С разпореждането на Министерския съвет от 1975 г. е основана дирекция „ Метрополитен “ към Столичната община, която финансира построяването на обекта, доставя съоръжение, приготвя и реализира употребата (сега общинска компания „ Метрополитен “ ЕАД ). Метрополитенът е благосъстоятелност на Столична община и обслужва железопътните линии за бърз транспорт - метро в град София.

Максималната скорост на придвижване на метровлаковете през днешния ден е 80 км/час, като могат да се транспортират по 50 000 пасажера на час.

 

Строителството на нови 3 км от III линия на метрото ще стартират през март

" През март стартира строителството на 3 км от III линия на метрото от ж.к. „ Хаджи Димитър “ до ж.к. „ Левски “. Това стана допустимо след решението на Столичния общински съвет  за обезпечаване на 12.8 млн. лева от общинския бюджет, с които да започва построяването на новия сектор.

Цялата III линия е с дължина 21 км, като 12 от тях са приключени през 2020-2021 година. Остават и двата сектора през „ Подуяне “ и „ Слатина “ с обща дължина 9 километра. Двата сектора са включени за съфинансиране в Плана за възобновяване и резистентност с 300 млн. лв.. Тези средства съставляват под 50% от цялата сума, нужна за построяването, само че е основна за строителството.

Всички останали средства ще бъдат обезпечени от бюджета на Столична община и посредством капиталов заем от Европейската капиталова банка.

Очакванията са построяването на двата сектора да завърши през 2025 – 2026 година, което изцяло подхожда на заложените периоди в Плана за възобновяване.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР